Stress
Een enkele keer hoofdpijn hebben is niet ongewoon en af en toe flink moe zijn na een dag hard werken kan een voldaan gevoel geven. Niets om je zorgen over te maken dus. Of toch? Want doen jouw klachten zich echt 'af en toe' voor? Of steken ze 'regelmatig' de kop op?
Als je doorgaat en de symptomen negeert, komt er een moment dat de klachten hun tol eisen. Je accu raakt leeg. Uiteindelijk raak je overspannen of opgebrand. Neem de eerste spanningsklachten serieus. Het zijn alarmsignalen. Hoe eerder jij je klachten herkent en de oorzaken aanpakt, des te kleiner de kans dat je overspannen wordt.
Overspannen
Van overspannen of overwerkt zijn, spreken we wanneer het je niet lukt iets aan de situatie te veranderen (verplichtingen, problemen en alles wat je meemaakt) of anders met die spanningen om te gaan.
Overspannenheid geeft psychische en lichamelijke klachten, zoals piekeren, opvliegendheid, slaapproblemen, moeheid, hoofdpijn en duizeligheid. Je kunt niet meer goed functioneren op je werk, in een winkel, thuis of zelfs in het verkeer.
Als de klachten langer dan zes maanden aanhouden en gevoelens van moeheid en uitputting op de voorgrond staan, spreken we van burn-out.
Burn-out
Veel mensen beschouwen een burn-out als een werkgerelateerd probleem. In werkelijkheid raken veel mensen overspannen door een combinatie van factoren (werk, prive en innerlijke factoren) die chronische stress opleveren. Door bijvoorbeeld voortdurend de focus te leggen op dingen die overwonnen moeten worden, constant bezig zijn met overleven, de lat hoog leggen en absoluut niet mogen falen, krijg je een burn-out.